Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Πώς προστατεύω τα δεδομένα μου στο Facebook

0Τις τελευταίες μέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το γεγονός της διαρροής προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Facebook (Εσύ έλεγξες αν τα δεδομένα σου παραβιάστηκαν; Αν όχι, δες εδώ: Πώς θα ξέρω αν τα στοιχεία μου κοινοποιήθηκαν στην Cambridge Analytica). Όλη αυτή η αναστάτωση οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα επιτρέψει προσεχώς στους χρήστες την αλλαγή των ρυθμίσεων που αφορούν στην ασφάλειά τους μέσα από μία σελίδα, παρά από καμιά ... εικοσαριά υποενότητες που υπήρχαν ως τώρα στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μέχρι τότε, τι κάνουμε, αν και εφόσον διατηρούμε λογαριασμό στο Facebook (FB):

1. Χρησιμοποιούμε ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά για το FB. Δεν είναι και το πιο σοφό πράγμα στον κόσμο να έχουμε γι' αυτού του είδους διαδικτυακή δραστηριότητα το ίδιο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που χρησιμοποιούμε για πρόσβαση στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ή για άλλες ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες.

2. Επιλέγουμε ένα ισχυρό κωδικό πρόσβασης, που να περιέχει τόσο γράμματα, όσο και αριθμούς και σύμβολα. Δεν χρησιμοποιούμε τον κωδικό αυτό για πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς μας. 

3. Δεν καθιστούμε το περιεχόμενό μας ορατό σε όλους. Στους φίλους μας είναι αρκετό.

4. Η λίστα με τους φίλους μας να είναι ορατή μόνο σε μας. 

5. Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις εφαρμογές που εγκαθιστούμε στο FB.

6. Χρησιμοποιούμε ad-blocker, για προστασία από ανεπιθύμητες διαφημίσεις.

7. Ένα καλό εργαλείο, που προσφέρεται δωρεάν, είναι και το FB Purity. Είναι μια προέκταση για τον browser που χρησιμοποιούμε, η οποία αφαιρεί τις ενοχλητικές αναρτήσεις (παιγνίδια, άχρηστες εφαρμογές, επιχορηγούμενες ιστορίες, διαφημίσεις κτλ.).

8. Δεν ανοίγουμε βίντεο που στάληκαν (δήθεν) από φίλους μας στο Messenger, χωρίς προηγουμένως να βεβαιωθούμε ότι όντως αυτοί μας το έστειλαν. Πολύ περισσότερο δεν αποδεχόμαστε την εγκατάσταση κανενός plugin, το οποίο δήθεν χρειάζεται για την αναπαραγωγή του βίντεο.

Περισσότερα, εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Share it