Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Μέχρι πότε η Microsoft θα υποστηρίζει με ενημερώσεις τα Windows μου;

0Παρόλο που έγινε πολύς λόγος για την τακτική της Microsoft να μην αφήνει άλλη επιλογή στους χρήστες των Windows 10 πέρα από την αυτόματη εγκατάσταση των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος, η πρόσφατη επίθεση του ιού WannaCry, σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνει πόσο ... σωτήρια μπορεί να αποβεί η τακτική αυτή: Ακόμα και ο πιο προσεκτικός χρήστης δεν μπορεί να αποφύγει τέτοιου είδους επιθέσεις, εάν δεν έχει το λειτουργικό του σύστημα πλήρως ενημερωμένο.

Παρόλ' αυτά, η Microsoft δεν θα προσφέρει ενημερώσεις για όλα τα λειτουργικά συστήματα των Windows για πάντα. Ήδη οι ενημερώσεις για τα Windows XP έχουν σταματήσει, ενώ τα Windows 7 δεν δέχονται πλέον Mainstream support, αλλά Extended support.

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά;

Υπάρχουν δύο ειδών ενημερώσεις για τα Windows: Το Mainstream support και το Extended support. Μόλις αποδεσμευτεί μια νέα έκδοση των Windows, υπάρχει η δυνατότητα για Mainstream support για 5 χρόνια, η οποία μετατρέπεται σε Extended support για τα επόμενα 5 χρόνια. Στην ουσία, η διαφορά των δύο ειδών υποστήριξης δεν γίνεται αισθητή από τον απλό χρήστη, στις πλείστες των περιπτώσεων. Έχει να κάνει μόνο με την υποστήριξη που προσφέρεται μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου: η Extended υποστήριξη προβλέπει καταβολή αντιτίμου. Οι ενημερώσεις, όμως, γίνονται δωρεάν και κανονικά, μέχρι τη λήξη της δεκαετίας, με την προϋπόθεση να υπάρχει εγκαταστημένη στον υπολογιστή η τελευταία έκδοση του κάθε λειτουργικού συστήματος. Τα Windows 7, για παράδειγμα, δέχονται αυτή τη στιγμή Extended υποστήριξη, με την προϋπόθεση να υπάρχει εγκαταστημένο στον υπολογιστή το Service Pack 1 των ενημερώσεων. Με τον ίδιο τρόπο, τα Windows 10 θα συνεχίζουν να λαμβάνουν ενημερώσεις, εάν υπάρχει εγκαταστημένη η τελευταία τους έκδοση, που αυτή τη στιγμή είναι η Creators Update.

Όταν λήξει και η περίοδος του Extended support, τότε τα Windows σταματούν να δέχονται ενημερώσεις ασφαλείας. Σε λιγοστές περιπτώσεις, βέβαια, η Microsoft προβαίνει σε ενημερώσεις παλαιότερων εκδόσεων των Windows, είτε μετά από πληρωμή εταιρειών που ακόμα τις χρησιμοποιούν, είτε για να καλύψει κάποια σοβαρά κενά. Τις περισσότερες φορές, όμως, αυτό γίνεται μετά από μια επίθεση, όπως αυτήν του WannaCry, και όχι πριν...


Πώς έχουν τα πράγματα τώρα, με τις διάφορες εκδόσεις των Windows: 

  • Windows XP: η υποστήριξή τους, μέσω ενημερώσεων, έχει λήξει από τις 8 Απριλίου 2014, 12 και πλέον χρόνια μετά την ημερομηνία αποδέσμευσής τους.
  • Windows Vista: η υποστήριξή τους, μέσω ενημερώσεων, έχει λήξει στις 11 Απριλίου 2017.
  • Windows 7: Η υποστήριξή τους, μέσω ενημερώσεων (Extended support), λήγει στις 14 Ιανουαρίου 2020.
  • Windows 8.1: η υποστήριξή τους, μέσω ενημερώσεων (Extended support), λήγει στις 10 Ιανουαρίου το 2023. Τα Windows 8 δεν υποστηρίζονται πλέον, μέσω ενημερώσεων.
  • Windows 10: η υποστήριξή τους, μέσω ενημερώσεων (Extended support), λήγει στις 14 Οκτωβρίου 2025. Προϋπόθεση, η εγκατάσταση της τελευταίας έκδοσής τους (αυτή τη στιγμή: Creators Update).

Με βάση τα πιο πάνω, επιβάλλεται να έχουμε ενημερωμένο το λειτουργικό μας σύστημα. Χωρίς τις αναγκαίες ενημερώσεις αντιμετωπίζουμε σοβαρό θέμα ασφάλειας. Όσοι ακόμα χρησιμοποιούν XP και Vista να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των Windows τους. Είναι απαράδεκτο πολλοί υπολογιστές σε σχολεία ακόμα να χρησιμοποιούν αυτά τα λειτουργικά συστήματα (Vista), και αν βρεθούν κάποια μέρα προ εκπλήξεως, σίγουρα δεν θα φταίνε μόνο ... οι χάκερ.

Περισσότερα: H2G


TIΠ:

Για εύκολη πρόσβαση στα Updates των Windows 10, στην ανάρτηση εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Share it