Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Για να μην προσβληθούμε από τον ιό WANNACRY!

0Θέμα των τελευταίων ημερών είναι η κυβερνοεπίθεση που έπληξε τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες επιχειρήσεις και μεγάλους οργανισμούς. Ανάμεσα στα θύματα, δεκάδες νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, το ισπανικό τηλεπικοινωνιακό κέντρο, το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών, η εταιρεία FedEx, τράπεζες, ιδιώτες...

Το είδος του ιού που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι το χειρότερο που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, αφού τα αρχεία που περιέχει ένας υπολογιστής αχρηστεύονται και δεν επαναφέρονται. Πρόκειται για Ransomware, δηλαδή κακόβουλο λογισμικό που παίρνει τον έλεγχο ενός υπολογιστή και τον κλειδώνει, εμποδίζοντας τον χρήστη να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε από τα αρχεία του, τα οποία κρυπτογραφεί, μέχρι να καταβληθεί ένα ποσό χρημάτων. Το WANNACRY, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, ζητά περίπου 300 ευρώ, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο αν η πληρωμή των λύτρων αποκαταστήσει τα κλειδωμένα αρχεία. Επηρεάζει κυρίως επιχειρήσεις, αφού εκεί μπορεί να εξαπλωθεί γρηγορότερα μέσω του δικτύου που χρησιμοποιούν δεκάδες ή εκατοντάδες υπολογιστές. Παρόλ' αυτά, μπορεί να επηρεάσει και ιδιώτες, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με παραπλανητικό όνομα, και πάντα με ένα επισυναπτόμενο συμπιεσμένο αρχείο.

Αυτή είναι η εικόνα που θα δούμε εάν ανοίξουμε το μολυσμένο αρχείο: 
Αν δούμε την παραπάνω εικόνα, τότε ναι, μπορούμε να πανικοβληθούμε. Θα έχουμε γίνει κι εμείς ένα από τα εκατοντάδες θύματα αυτής της εγκληματικής ενέργειας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί τρόπος επαναφοράς των αρχείων... Έχουμε το δικαίωμα να φωνάξουμε, να ουρλιάξουμε, να βγούμε από το σπίτι να πάρουμε καθαρό αέρα και να ξαναμπούμε μέσα... Δεν θα ξαναδούμε, όμως, τα αρχεία μας. Τρομακτικό ε;
 

 

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα σωρό επιπρόσθετες πληροφορίες για το είδος του ιού και για τον τρόπο που κλειδώνει τα δεδομένα μας. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Θα επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από αυτόν.

Τι κάνουμε για να προστατευτούμε από τον ιό WANNACRY: 

1. Ενημερώνουμε το λειτουργικό σύστημα των Windows που χρησιμοποιούμε. Υποτίθεται ότι οι χάκερ εντοπίζουν κενά ασφαλείας σε μη υποστηριζόμενα πλέον λειτουργικά συστήματα, για να μπορέσουν να ελέγξουν έναν υπολογιστή. Το να έχουμε, επομένως, ένα τέτοιο λειτουργικό σύστημα και να κάνουμε και συναλλαγές με χρήματα, μάς καθιστά αυτόματα υποψήφια θύματα. Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα να χρησιμοποιούν ακόμα τα λειτουργικά των Windows XP και των Vista. Το ίδιο ευάλωτοι είμαστε, όμως, εάν έχουμε τα Windows 10 και δεν φροντίσαμε να τα ενημερώσουμε ποτέ.

2. Κρατούμε ενημερωμένο το antivirus και το antimalware μας. Η ανάρτηση αυτή μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το τι χρειάζεται ένας υπολογιστής για να είναι προστατευμένος. Είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται κάθε τόσο προειδοποίηση από ένα ληγμένο antivirus κι εμείς απλά να την προσπερνούμε αδιάφοροι.

3. Δεν ανοίγουμε ποτέ επισυναπτόμενα αρχεία ούτε συνδέσμους από άγνωστους αποστολείς. Επειδή, όμως, ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να μας αποσταλεί ακόμα και από άτομο που συμπεριλαμβάνεται στις επαφές μας, βεβαιωνόμαστε ότι πράγματι η συγκεκριμένη επαφή μάς έστειλε το αρχείο.

4. Ανάλογα με το πόσο συχνά αποθηκεύουμε νέα αρχεία στον υπολογιστή μας, φυλάμε τα δεδομένα μας, από καιρό σε καιρό, σε κάποιον εξωτερικό δίσκο. Ο νέος ιός δεν είναι η μόνη απειλή για τον υπολογιστή μας. Υπάρχουν ένα σωρό άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσουμε αντίγραφο των δεδομένων μας.

5. Αν πέσαμε στην παγίδα και ανοίξαμε το μολυσμένο αρχείο, ΔΕΝ μπαίνουμε στη διαδικασία να πληρώσουμε τα λύτρα. Είναι αμφίβολο αν το κλειδί που δήθεν θα ξεκλειδώσει τα αρχεία μας θα δουλέψει, και επιπλέον βοηθούμε, χωρίς να το θέλουμε, στην εξάπλωση του ιού, αφού έτσι οι χάκερ πληρώνονται για να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους. Καταγγέλλουμε την επίθεση στην αστυνομία και κάνουμε φόρματ τον υπολογιστή μας...


Τα πιο πάνω βήματα φαίνονται και είναι απλά, και δείχνουν ότι δεν χρειάζεται κάποια εξειδικευμένη ενέργεια για να προφυλακτεί κανείς. Έτσι ακριβώς. Κάνουμε, λοιπόν, τα απαραίτητα, και κοιμόμαστε ήσυχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Share it