Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Τι κάνω αν ο υπολογιστής μου δεν μπαίνει στα Windows;;

0Έχουμε δει σε προηγούμενη ανάρτηση τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να σώσουμε τα αρχεία μας, στην περίπτωση που ο υπολογιστής μας δεν μπορεί καθόλου να μπει στα Windows. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως την ύπαρξη ιού ή κακόβουλου λογισμικού, την καταστροφή κάποιων αρχείων του συστήματος, την καταστροφή του τομέα εκκίνησης, κάποια λανθασμένα drivers... Κάποια από τα μηνύματα που μπορεί να παρουσιαστούν στον υπολογιστή μας και να μας πανικοβάλουν είναι τα πιο κάτω:

 • Error loading operating system
 • Missing operating system
 • Reboot and select proper boot device
 • Invalid partition table
 • Bootmgr is missing
 • FATAL: No bootable medium found! System halted.

Όπως έχουμε δει, η χρήση μιας διανομής Linux, που θα λειτουργήσει μέσα από ένα memory stick, μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε όλα όσα έχουμε στον δίσκο μας και να τα σώσουμε. Αρκεί να μην είναι καταστραμμένος.
  
Τι κάνουμε, όμως, για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας;

Πρώτη μας σκέψη, στην περίπτωση αυτή, είναι να τρέξουμε τον υπολογιστή μας μέσα από μια λειτουργία που ο ίδιος μάς δίνει: το περιβάλλον αποκατάστασης ή, όπως είναι καλύτερα γνωστό, το Recovery Environment. Το περιβάλλον αυτό μάς βοηθά να διορθώσουμε λάθη και να μπορέσουμε να ξαναμπούμε στο λειτουργικό μας σύστημα, ακόμα και αν αυτό δείχνει ... απελπιστικά απροσπέλαστο. 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αυτή. Ένας, όμως, είναι ο τρόπος, όταν δεν μπορούμε να μπούμε στα Windows: αυτός του βίαιου σβησίματος και της βίαιης εκκίνησης. 

 • Κρατούμε πατημένο το κουμπί του Power, μέχρι να σβήσει ο υπολογιστής.
 • Πατούμε το κουμπί του Power για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να ανοίξει ο υπολογιστής.
 • Επαναλαμβάνουμε τα δύο βήματα πιο πάνω, μέχρι στην οθόνη μας να εμφανιστεί PLEASE WAIT (συνήθως τρεις φορές), και ακολούθως να μεταφερθούμε στην πιο κάτω οθόνη: 


 •  Επιλέγουμε See advanced repair options, για να μεταφερθούμε στην πιο κάτω οθόνη:
 •  


Όπως φαίνεται πιο πάνω, οι επιλογές που έχουμε είναι πολλές. Ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε κάθε φορά, κάνουμε την κατάλληλη επιλογή. Στην περίπτωση που το λειτουργικό μας σύστημα δεν ανοίγει, επιλέγουμε Automatic Repair, και απ' εκεί και πέρα, ακολουθώντας τις οδηγίες επαναφέρουμε τον υπολογιστή μας. 

Υπάρχει, ωστόσο, περίπτωση να μην μπορούμε να οδηγηθούμε στο περιβάλλον αποκατάστασης. Εάν, για παράδειγμα, εφαρμόσουμε το βίαιο σβήσιμο και ξεκίνημα 3-4 φορές και δεν δούμε την οθόνη Recovery, τότε υπάρχει ζημιά η οποία δεν μπορεί να διορθωθεί μέσα από τον υπολογιστή και μόνο. Θα χρειαστούμε, οπωσδήποτε, μια συσκευή (memory stick ή dvd) αποκατάστασης, δηλαδή ένα Recovery Disk. Αυτό, θα μπορέσει να μας μεταφέρει στο περιβάλλον αποκατάστασης, απ' όπου μπορούμε να επιχειρήσουμε την επιδιόρθωση του υπολογιστή μας. Για το πώς δημιουργούμε ένα Recovery Disk, θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση.


ΤΙΠ:

Μετά την επαναφορά του υπολογιστή μας και την επαναλειτουργία των Windows, επιβάλλεται να τρέξουμε δύο ακόμα λειτουργίες που θα διορθώσουν πιθανά λάθη στον δίσκο και στο σύστημά μας. Πρόκειται για το Check Disk και το System File Checker.Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Share it