Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Δημιουργία δίσκου επαναφοράς (Recovery disk)

0Στην ανάρτηση Τι κάνω αν ο υπολογιστής μου δεν μπαίνει στα Windows, είδαμε ότι η επαναφορά του λειτουργικού μας συστήματος μπορεί να γίνει μέσα από το περιβάλλον επαναφοράς των Windows ή αλλιώς του Recovery Environment. Το περιβάλλον αυτό μάς βοηθά να διορθώσουμε λάθη και να μπορέσουμε να ξαναμπούμε στο λειτουργικό μας σύστημα, ακόμα και αν αυτό δείχνει ... απελπιστικά απροσπέλαστο. 

Στην περίπτωση που ο τρόπος του βίαιου σβησίματος και εκκίνησης του υπολογιστή δεν μας οδηγήσει στο Recovery Environment, τότε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ένα Recovery Disk, το οποίο θα κάνει την ίδια δουλειά που θα έκανε και μόνος του ο υπολογιστής μας, αν φυσικά δεν υπήρχε περαιτέρω ζημιά.

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς οι υπολογιστές που αγοράζουμε δεν έρχονται με Recovery Disk. Γι' αυτό και είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε το δικό μας, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να το χρησιμοποιήσουμε. Αν όλα πάνε καλά, ο υπολογιστής μας θα επανέλθει και δεν θα χρειαστεί επανεγκατάσταση των Windows, κάτι που θα σήμαινε αφάνταστη ταλαιπωρία, σπατάλη χρόνου και ίσως ... εξαφάνιση πολύτιμων αρχείων που δεν προλάβαμε να σώσουμε προηγουμένως. 

Πώς δημιουργούμε, όμως, ένα Recovery Disk;

Θα χρειαστούμε ένα memory stick, του οποίου το μέγεθος δεν μπορούμε να ξέρουμε εκ των προτέρων και 30 λεπτά από τον χρόνο μας.

 • Πληκτρολογούμε στον χώρο του Search τη λέξη Recovery.
 • Από τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν, επιλέγουμε Create a Recovery Drive.
 • Επιτρέπουμε στην εφαρμογή να κάνει αλλαγές στο σύστημά μας και μεταφερόμαστε σε μια νέα οθόνη.
 • Τικάρουμε το Back up system files to the recovery drive, επιλέγουμε Next και περιμένουμε μερικά λεπτά, μέχρι να γίνει υπολογισμός του χώρου που θα χρειαστούμε. 


    • Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, θα δούμε πόσο χώρο θα πρέπει να έχει το memory stick που θα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε υπόψη ότι θα πρέπει να είναι εντελώς άδειο. Αν όχι, τότε όλα τα αρχεία που έχουμε αποθηκευμένα σε αυτό θα διαγραφούν οριστικά με τη διαδικασία αυτή. Επιλέγουμε Next.
        

    • Εισαγάγουμε το memory stick, περιμένουμε να γίνει η αντιγραφή των αρχείων του συστήματος και ακολουθούμε τις οδηγίες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 
    • Όταν πάρουμε το μήνυμα ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, αποσύρουμε το memory stick και το τοποθετούμε σε ένα τόπο ασφαλισμένο, τον οποίο θα θυμόμαστε!!! Σε περίπτωση που κάποτε ο υπολογιστής μας αποφασίσει να πάθει ... έμφραγμα, το στικάκι αυτό μπορεί πραγματικά να μας σώσει, αφού, αν ρυθμίσουμε τον υπολογιστή να ξεκινήσει από αυτό, μπορούμε αυτόματα να οδηγηθούμε στο περιβάλλον επαναφοράς, και από εκεί να επιχειρήσουμε αυτόματη επιδιόρθωση του συστήματός μας. Αν όλα πάνε καλά, τότε ο υπολογιστής μας θα ξεκινήσει κανονικά, και όλα τα αρχεία μας θα είναι εκεί, άθικτα, όπως τα είδαμε για τελευταία φορά!
    • Σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερη ζημιά και δεν μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε τα λάθη, τότε δυστυχώς η μοναδική λύση είναι η επανεγκατάσταση του λειτουργικού μας συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

    ΤΙΠ:

    1. Στο Recovery Disk αποθηκεύονται μόνο πληροφορίες του συστήματός μας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην επαναφορά του, όταν κάποια στιγμή ο υπολογιστής δεν μπορεί να μπει στα Windows. ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΙ τα αρχεία μας, η δουλειά μας. 
    2.  To Recovery Disk το δημιουργούμε σε μέρες που ο υπολογιστής μας λειτουργεί κανονικά, και το φυλάμε για σκοπούς έκτακτης ανάγκης. Όταν ο υπολογιστής χαλάσει, δεν μπορούμε πλέον να τρέχουμε να φτιάξουμε Recovery Disk, τουλάχιστον από τον δικό μας υπολογιστή. Κάτι σαν το ''Φύλαε τα ρούχα σου, να 'χεις τα μισά'' ή το ''Του φρονίμου τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν'' ή το ''Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει''... Χμ... Όχι αυτό ε; Ε καλά. Δυο παροιμίες είναι υπεραρκετές!!!
    3.  Μετά την επαναφορά και επαναλειτουργία του υπολογιστή μας, είναι απαραίτητο να τρέξουμε δύο ακόμα λειτουργίες, που θα προχωρήσουν σε επιδιόρθωση πιθανών λαθών σε δίσκο και σύστημα: το Check Disk και το System File Checker. 
    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου

    Share it