Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Βασικές ενέργειες στα Windows χωρίς mouse

0Υπάρχουν φορές που χρειαζόμαστε να εργαστούμε στον υπολογιστή μας, χωρίς ποντίκι. Είτε γιατί το έφαγε η γάτα είτε γιατί χάλασε ή χάθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο και μόνο. Η γνώση κάποιων συνδυασμών από πλήκτρα μπορεί να μας γλιτώσει από μπελάδες, αλλά και να αυξήσει την ταχύτητα με την οποία χειριζόμαστε τον υπολογιστή. 

Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε πώς μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες στα Windows, χρησιμοποιώντας μόνο το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας:

1. Για να ανοίξουμε το Start menu

Πατώντας το πλήκτρο των Windows ή ταυτόχρονα τα πλήκτρα Ctrl και Esc. Όταν εμφανιστεί το μενού, μπορούμε να κινηθούμε μέσα σε αυτό, χρησιμοποιώντας τα βελάκια του πληκτρολογίου. Για να επιλέξουμε και να ανοίξουμε ένα πρόγραμμα, σταματούμε πάνω σε αυτό με τα βελάκια, και πατούμε Enter.

2. Για να ανοίξουμε ένα πρόγραμμα που έχουμε ως εικονίδιο στην Επιφάνεια Εργασίας

Χρησιμοποιούμε το πλήκτρο Tab. Πατώντας το, γίνεται επιλογή των εικονιδίων της Επιφάνειας εργασίας, και ακολούθως του Start και των εικονιδίων του Taskbar. Μόλις επιλεγεί το εικονίδιο που επιθυμούμε, πατούμε Enter, για να το ανοίξουμε.

3. Για να κλείσουμε ή να κάνουμε minimize, maximize ένα παράθυρο

Για να κλείσουμε ένα ανοικτό παράθυρο: Ctrl + F4
Για να κάνουμε minimize ένα παράθυρο: πλήκτρο Windows + κάτω βελάκι
Για να κάνουμε maximize ένα παράθυρο: πλήκτρο Windows + πάνω βελάκι

4. Για να μετακινηθούμε ανάμεσα σε ανοικτά παράθυρα ή προγράμματα

Έχοντας πατημένο το Alt, πατούμε ταυτόχρονα το Tab. Αμέσως θα εμφανιστούν μπροστά μας όλα τα ανοικτά μας παράθυρα. Κάθε φορά που πατούμε Tab, έχοντας πάντα πατημένο το Alt, θα επιλέγεται και κάποιο από αυτά. Αφήνουμε και τα δύο πλήκτρα όταν επιλεγεί το παράθυρο στο οποίο θέλουμε να μεταβούμε.

5. Για να κλείσουμε ή να επανεκκινήσουμε τον υπολογιστή μας

1ος τρόπος: Πλήκτρο Windows + X, και ακολούθως το γράμμα U, για να εμφανιστεί το μενού για τις επιλογές shut down. Με τα βελάκια επιλέγουμε τι θέλουμε να κάνουμε, και τελειώνουμε με Enter.

2ος τρόπος (Windows 10): Πλήκτρο Windows + D, για να εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας, Alt + F4, για να εμφανιστεί το μενού για τις επιλογές shut down, επιλογή ενέργειας με τα βελάκια και Enter.

ΤΙΠ: Βεβαιωνόμαστε ότι η γλώσσα του υπολογιστή είναι στα Αγγλικά, προτού επιχειρήσουμε τους πιο πάνω συνδυασμούς πλήκτρων.


Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι συνδυασμοί πλήκτρων, οι οποίοι μας βοηθούν να εργαστούμε χωρίς ποντίκι όταν επεξεργαζόμαστε ένα αρχείο, όταν κινούμαστε στο διαδίκτυο, όταν θέλουμε να παραγάγουμε ειδικούς χαρακτήρες κτλ. Οι πιο πάνω, ωστόσο, αφορούν σε κάποιες βασικές ενέργειες πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να μην μείνουμε εκτεθειμένοι όταν και εφόσον το ποντίκι μας αποφασίσει να μας εγκαταλείψει ξαφνικά. 


Σας έτυχε ποτέ να σας εγκαταλείψει το ποντίκι σας; Τι κάνατε; Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Share it