Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Απενεργοποίηση της Cortana στα Windows 10

0Όλοι όσοι έχουμε εγκαταστήσει τα Windows 10, ή τουλάχιστον όλοι, θα έχουμε προσέξει ότι η δυνατότητα αναζήτησης αρχείων, προγραμμάτων και δεδομένων, με σύμβολο ένα φακό αναζήτησης, έχει αντικατασταθεί με ένα κυκλάκι, το οποίο κάθε φορά που του κάνουμε κλικ, μάς ρωτά: What can I do for you?

Πρόκειται για την ... περίφημη Cortana, την ψηφιακή βοηθό της Microsoft. Την ρωτάς ό,τι θέλεις, κι αυτή ψάχνει τόσο στον υπολογιστή όσο και στο διαδίκτυο, για να σε εξυπηρετήσει. Η βοήθειά της είναι πολύπλευρη, και η σχετική σελίδα της Microsoft μάς δίνει πληροφορίες για οτιδήποτε αφορούν σε αυτήν. Όσα πιο πολλά ξέρει για σένα η Cortana, τόσο πιο πολύ μπορεί να σε βοηθήσει. Αυτό σίγουρα είναι καλό, αν και κάποιοι μιλούν, όχι άδικα ίσως, για παραβίαση του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων. 

Τα Windows 10, μέσα από τις ρυθμίσεις, παρείχαν ως τώρα τη δυνατότητα απενεργοποίησης της Cortana, για όσους ήθελαν να έχουν εύκολα πρόσβαση στο ... παλιό καλό Search των Windows. Με την τελευταία, όμως, επετειακή αναβάθμιση των Windows, τα πράγματα έγιναν λίγο πιο πολύπλοκα. Κι αυτό γιατί η δυνατότητα απενεργοποίησης της Cortana δεν υφίσταται πλέον. Επιπρόσθετα, για οτιδήποτε ψάχνει στο διαδίκτυο η ψηφιακή βοηθός μας, ανοίγει τον Edge, αγνοώντας τον δικό μας, default browser, ενώ πάντα χρησιμοποιεί ως μηχανή αναζήτησης το Bing. Αυτό για κάποιους μπορεί να είναι ενοχλητικό.

Αν είμαστε ανάμεσα σε αυτούς που τους ενοχλεί η νέα ... δράση της Cortana ή σε αυτούς που απλά επιθυμούν ένα πιο κλασικό εργαλείο αναζήτησης, μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε, κάνοντας κάποιες αλλαγές στο μητρώο (registry) των Windows. Αυτό χρειάζεται, βέβαια, προσοχή, αφού, αν πάει κάτι λάθος, τότε θα γυρεύουμε ... το λάθος!

Τα βήματα είναι σχετικά απλά:

1. Πατούμε το πλήκτρο των Windows μαζί με το γράμμα R. Στο παραθυράκι που θα ανοιχτεί, πληκτρολογούμε regedit, και μετά κλικ στο ENTER.

2. Στην αριστερή πλευρά του μητρώου που θα ανοίξει, βρίσκουμε το εξής μονοπάτι:

   HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Windows Search.

3. Το μονοπάτι πιο πάνω καταλήγει στο Windows Search folder. Αν δεν έχουμε ένα τέτοιο folder κάτω από το folder Windows, τότε το δημιουργούμε μόνοι μας: Κάνουμε δεξί κλικ στο folder Windows, και μετά επιλέγουμε New και Key. Το ονομάζουμε Windows Search.

4. Κάνουμε δεξί κλικ στο folder Windows Search, που μόλις δημιουργήσαμε, και επιλέγουμε New και DWORD (32-bit) Value.

5. Στη δεξιά μεριά του παραθύρου (μέχρι τώρα εργαζόμαστε στην αριστερή), με δεξί κλικ στο νέο στοιχείο που μόλις δημιουργήσαμε, κάνουμε rename, και πληκτρολογούμε το εξής: AllowCortana. Κάνουμε διπλό κλικ στο AllowCortana, και στο κουτάκι κάτω από το Value data πληκτρολογούμε τον αριθμό μηδέν (0).

6. Κλείνουμε το μητρώον, και ... αυτό ήταν. Μια επανεκκίνηση θα αντικαταστήσει το κυκλάκι της Cortana με τον φακό της αναζήτησης. Αν ποτέ θελήσουμε να επαναφέρουμε την Cortana, ακολουθούμε τα πιο πάνω βήματα ξανά, αλλά στη θέση του μηδέν (βήμα 5), γράφουμε τον αριθμό 1.

Εσείς χρησιμοποιείτε την Cortana ή το απλό Search για τις αναζητήσεις σας;
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Share it