Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Πεθαίνει ο σκληρός μου δίσκος;

0Πριν από λίγες μέρες, κόντεψα να ... μείνω από υπολογιστή. Τον άνοιγα, έμπαινε στα Windows ... και αυτό ήταν. Ως εκεί. Κάθε κλικ του ποντικιού οδηγούσε και σε ένα ... μάγκωμα, που για να διορθωθεί δεν υπήρχε άλλη λύση από το βίαιο κλείσιμο (forced shut down). 

Είχα φτάσει στο σημείο να πιστέψω ότι αυτό ήταν. Η αγαπημένη μου Delly φεύγει (Εσάς δεν έχει όνομα ο υπολογιστής σας; Κακό αυτό!)  Και ποιος θα την αντικαταστήσει τώρα αυτήν, με τις τόσες δυνατότητες και τις πολλές τις χάρες!

Να, όμως, που μια καλή φίλη, από Αμερική μεριά, με βοήθησε να εντοπίσω ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα. Και αφορούσε στον σκληρό δίσκο. 

Για να μην τα πολυλογώ, μέσα από διάφορα διαγνωστικά τεστ κατάφερα να αξιολογήσω την κατάσταση του σκληρού μου δίσκου, και να διορθώσω, προσωρινά, βέβαια, κάποια σφάλματα που τον εμπόδιζαν να λειτουργήσει σωστά. Κι επειδή η λέξη προσωρινά δεν είναι και ό,τι καλύτερο, στην περίπτωση κάποιου που χρησιμοποιεί καθημερινά τον υπολογιστή, αποθηκεύοντας ένα σωρό νέα δεδομένα, παράγγειλα και έναν νέο δίσκο, έτσι ώστε να μπορέσω να προλάβω έγκαιρα την ... ολοκληρωτική καταστροφή.

Στην ανάρτηση αυτή δεν θα επεκταθώ στα διάφορα διαγνωστικά τεστ που με βοήθησαν. Θα σας δείξω, όμως, έναν απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να διαπιστώσετε σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο δίσκος σας, με βάση τη Στατιστική και τα Μαθηματικά, έτσι ώστε να μην βρεθείτε ξαφνικά μπροστά από δυσάρεστες καταστάσεις!

Κατ' αρχήν να αναφέρω ότι κάθε σκληρός δίσκος που έχει κατασκευαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια, έχει ενσωμάτωμένο ένα σύστημα για τη στατιστική πρόβλεψη αποτυχίας του. Ονομάζεται Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology (SMART). Τα Windows έχουν τη δυνατότητα να αποκωδικοποιούν τα δεδομένα τού συστήματος αυτού, μεσα από μια ειδική εντολή στο Command Prompt. Αρκεί να γράψουμε στον χώρο του search ''cmd'', χωρίς τα εισαγωγικά, να πατήσουμε ENTER, και ακολούθως να πληκτρολογήσουμε τα πιο κάτω, πατώντας ENTER κάθε φορά:
wmic
diskdrive get status
Αν το αποτέλεσμα που θα πάρουμε είναι ΟΚ, σημαίνει ότι ο δίσκος μας δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο αποτυχίας. Αν, όμως, πάρουμε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, θα πρέπει να ανησυχήσουμε.
Εκτός από αυτή την ... κρυμμένη εντολή των Windows, όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιο τρίτο πρόγραμμα, που αποκωδικοποιεί πιο αναλυτικά τα δεδομένα του SMART. Ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα είναι το CrystalDiscInfo.

Το CrystalDiscInfo μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ, στην κανονική έκδοση (Standard Edition) και στην portable μορφή του. Το αρχείο που θα κατεβεί βρίσκεται σε zip μορφή, οπότε θα πρέπει να κάνουμε extract όλο το περιεχόμενό του στο Desktop μας. Ακολούθως, ανάλογα με το τι Windows έχουμε, κάνουμε διπλό κλικ στο DiscInfo (32bit Windows) ή στο DiscInfox64 (64bit Windows). Το αποτέλεσμα που θα πάρουμε, και αφορά στην κατάσταση του δίσκου μας, είναι τριπλής παραλλαγής: ΚΑΛΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΑΚΗ. 
Ασφαλώς, εάν η ένδειξη είναι ΚΑΛΗ, σημαίνει ότι δεν προβλέπεται αποτυχία του δίσκου τις επόμενες ημέρες. Αν, όμως, η ένδειξη είναι ΠΡΟΣΟΧΗ ή ΚΑΚΗ, θα πρέπει να ανησυχήσουμε, και να ρίξουμε μια ματιά στις μετρήσεις που συνοδεύουν το αποτέλεσμά μας. Κάποια μόνο κλικ θα μας βοηθήσουν να δούμε αν πρέπει να κινηθούμε άμεσα για νέο δίσκο, έχοντας υπόψη ότι κάποιες μετρήσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αυτές αφορούν στα εξής:

#5 Reallocated Sector Count
#187 Reported Uncorrectable Errors
#188 Command Timeout
#197 Current Pending Sector Count
#198 OfflineUncorrectable

Τι κάνουμε, λοιπόν, για να διαβάσουμε σωστά τα δεδομένα;

Πρώτα πρώτα, πάμε στην καρτέλα Λειτουργίες (Function), και από εκεί Advanced Features (Προχωρημένες Λειτουργίες), Raw Values (Τιμές) και 10 DEC. 

Μετά από αυτό, ελεγχουμε ΜΟΝΟ τους αριθμούς στη στήλη Raw Values. Αν οι αριθμοί στις μετρήσεις που αναφέραμε πιο πάνω είναι μεγαλύτεροι από το μηδέν, τότε προμηθευόμαστε έναν εξωτερικό δίσκο, φυλάμε ΟΛΑ τα δεδομένα μας, και αντικαταστούμε τον σκληρό μας δίσκο το συντομότερο. 

Βέβαια, έχουμε υπόψη ότι μιλούμε για προβλέψεις, που στηρίζονται σε στατιστική και πιθανότητες. Πιθανόν, ένας δίσκος με ένδειξη ΚΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ή ΠΡΟΣΟΧΗ να αντέξει και ένα και δυο μήνες, ίσως και περισσότερο. 

Το θέμα είναι, μπορείς να το ρισκάρεις;

ΤΙΠ
Αν έχουμε πάρει ένδειξη ΠΡΟΣΟΧΗ, ή ΚΑΛΗ, αλλά με ένα τουλάχιστον χαρακτηριστικό από τα πέντε που έχουν προαναφερθεί με τιμή πάνω από το 0, κάνουμε τον έλεγχο με το CrystalDiscInfo 3-4 φορές τη βδομάδα και ελέγχουμε αν οι τιμές των μετρήσεων που προαναφέραμε αυξάνονται. Αν ναι, τότε λαμβάνουμε τα μέτρα μας άμεσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Share it