Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Πόσο επικίνδυνη είναι η Wi-Fi ακτινοβολία;

0Γίνεται πολύς λόγος τελευταία για το αν η ακτινοβολία που εκπέμπεται από ασύρματες συσκευές είναι επικίνδυνη. Υπάρχουν εκείνοι που είναι κάθετοι ότι ναι, είναι επικίνδυνη, και πιθανή αιτία ανάπτυξης καρκίνου, υπάρχουν εκείνοι που επικαλούνται βασικές αρχές της Φυσικής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, υπάρχουν και εκείνοι που προσπαθώντας να αποφύγουν τον τίτλο του απόλυτου υιοθετούν την τακτική του ναι μεν, αλλά: δεν είναι επικίνδυνη, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και βεβαίως, υπάρχει και η μεγάλη μερίδα του κόσμου που ακούει, προβληματίζεται, αλλά πολύ απλά δεν ξέρει τι είναι εκείνο που ισχύει, και τι πρέπει να πιστέψει.

Η αλήθεια είναι ότι η επικινδυνότητα της Wi-Fi ακτινοβολίας αποτελεί για την ώρα θέμα αμφιλεγόμενο, αφού από τη μια δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που να την αποδεικνύουν και από την άλλη ο πειραματικός σχεδιασμός για διερεύνηση της επίδρασης της συγκεκριμένης ακτινοβολίας μακροπρόθεσμα δεν είναι κάτι απλό.

Αφορμή για την ανάρτηση αυτή αποτέλεσε μια ενημερωτική ημερίδα για το θέμα, που διοργάνωσε στις αρχές Ιανουαρίου το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Στόχος της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων, δασκάλων και νηπιαγωγών, για την πιθανή αρνητική επίδραση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στη σωματική και ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των παιδιών. Εισηγήσεις επί του θέματος έκαναν η Δρ Στέλλα Μιχαηλίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού», ο Δρ Γιώργος Κομωδρόμος, Διευθυντής Τηλεπικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, και ο Δρ Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου, Παιδίατρος Συνεργάτης του «Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγεία του Παιδιού». Μέσα στα πλαίσια του διαλόγου που ακολούθησε υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κ. Μιχαηλίδου και στον κ. Κομωδρόμο. Από τη μια, η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε έντονα το γεγονός ότι οι μέχρι τώρα έρευνες περιορίστηκαν στην επίδραση των θερμικών επιδράσεων της Wi-Fi ακτινοβολίας μόνο, και τόνισε ότι στη Γαλλία έχει με νόμο αποφασιστεί η απομάκρυση όλων των ασύρματων δικτύων από τα σχολεία, ενώ ο κ. Κομωδρόμος επανέλαβε αρκετές φορές ότι οι μετρήσεις του Υπουργείου Συγκοινωνιών κοντά σε σταθμούς ραδιοεπικοινωνίας είναι από μερικές δεκάδες μέχρι μερικές εκατοντάδες φορές πιο κάτω από τα εθνικά όρια έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αναφέρθηκε δε στην επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι "συνεκτιμώντας τα πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης και τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία ότι τα ασθενή σήματα RF από τους σταθμούς βάσης και τα ασύρματα δίκτυα προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία".

Μετά την παρακολούθηση της Ημερίδας, έψαξα το θέμα. Για να είμαι ειλικρινής, το έψαξα και αρκετό καιρό προηγουμένως. Τώρα, βρήκα την ευκαιρία να το κάνω πιο συστηματικά και στοχευμένα. Συνειδητοποίησα ότι τα δεδομένα που υπάρχουν στο διαδίκτυο αντικατοπτρίζουν ακριβώς τα όσα παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα του ΠΙΚ. Με άλλα λόγια οι μεν καθησυχάζουν, οι δε προειδοποιούν. Πού καταλήγω; Δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι με βάση τους νόμους της Φυσικής, τα πράγματα δεν δείχνουν ανησυχητικά. Από την άλλη, ως ερευνητής, ξέρω τη σημασία που έχει ο σωστός σχεδιασμός μιας έρευνας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλεται η χρησιμοποίηση δύο ομάδων υποκειμένων, ομάδας ελέγχου και πειραματικής ομάδας. Έπειτα, χρειάζεται να εξεταστούν τα αποτελέσματα αυτού του είδους ακτινοβολίας μακροπρόθεσμα. Ποιες οι επιδράσεις στην υγεία των υποκειμένων σε 50 χρόνια; Τόσα χρόνια δεν χρειάστηκαν μέχρι να μάθουμε και επιστημονικά ότι το κάπνισμα μπορεί να αποτελέσει αιτία καρκίνου; Υπάρχει, βέβαια, και το ερώτημα: πώς μπορώ να εξασφαλίσω ομάδα ελέγχου που για τόσα χρόνια να ζει απομονωμένη, μακριά από τον κόσμο και τις επιδράσεις οποιασδήποτε μορφής ακτινοβολίας; Είναι εφικτό; 

Θα κλείσω την ανάρτηση αυτή, χωρίς να πάρω θέση, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να εκφράσω 100% σιγουριά για οτιδήποτε. Θα μπορούσα να πω, βέβαια, προς τα πού κλίνω. Τι πιστεύω, σύμφωνα με τα όσα έχω μέχρι τώρα μελετήσει. Δεν θα το κάνω. Δεν είμαι επιστήμονας, δεν είμαι γιατρός, και δεν μπορώ να ρισκάρω να πάρω θέση σε ένα θέμα που αφορά στην υγεία του καθενός από εμάς. Εκείνο που μπορώ να κάνω, είναι να παραθέσω κάποιους συνδέσμους από το διαδίκτυο, για όποιον ενδιαφέρεται. Θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακούσω τις δικές σας απόψεις στα σχόλια.

Από τις εισηγήσεις της Eνημερωτικής Hμερίδας του ΠΙΚ: 

Άλλοι σχετικοί σύνδεσμοι:Αν ήταν ορατή η Wi-Fi ακτινοβολία...
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Share it