Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

LINUX! Το δωρεάν λειτουργικό σύστημα!

1Oι τελευταίοι μήνες έστρεψαν την προσοχή μας στο λειτουργικό σύστημα των Windows. Η έλευση των Windows 10, και μάλιστα δωρεάν, μονοπώλησε το ενδιαφέρον για θέματα τεχνολογίας, και, παρόλο που πολλοί κάνουμε ακόμα υπομονή, περιμένοντας περαιτέρω βελτιώσεις, αρκετοί είναι αυτοί που έσπευσαν να εγκαταστήσουν την αναβάθμιση στους υπολογιστές τους, δηλώνοντας μάλιστα πολύ ικανοποιημένοι. Η αλήθεια είναι ότι αργά ή γρήγορα, τα Windows 10 θα εκτοπίσουν τις παλαιότερες εκδόσεις, και θα διατηρήσουν τη δημοτικότητα του λειτουργικού συστήματος της Microsoft σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Θα ήταν, όμως, τα Windows τόσο δημοφιλές σύστημα, εάν οι υπολογιστές που αγοράζαμε δεν τα είχαν προεγκαταστημένα; Με άλλα λόγια, θα επιλέγαμε από μόνοι μας Windows, εάν δεν μας ανάγκαζε η Microsoft και οι υπηρεσίες μάρκετιγκ της εταιρείας; Διότι, όπως είναι γνωστό, αγοράζοντας έναν καινούριο υπολογιστή, αγοράζουμε ταυτόχρονα και μια άδεια Windows. Γι' αυτό, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι κάθε φορά που η Microsoft θέτει ημερομηνία λήξης σε μια έκδοση του λειτουργικού της συστήματος -αυτό έγινε με τα Windows XP- θα πρέπει είτε να αγοράζουμε καινούριο υπολογιστή είτε να αναβαθμίζουμε τα Windows μας, αγοράζοντας μια καινούρια άδεια. Η ευκαιρία απόκτησης των Windows 10 δωρεάν είναι μια εξαίρεση στον κανόνα, και, όπως η Microsoft έχει γνωστοποιήσει, μετά τις 29 Ιουλίου 2016 τα Windows 10 θα πρέπει να αγοράζονται.

Τι γίνεται, όμως, πρακτικά, αν δεν αγοράσουμε καινούριο υπολογιστή; Το ... πνεύμα της εποχής μάς παρασύρει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε με ένα πειρατικό αντίγραφο των Windows. Tων καινούριων και αναβαθμισμένων Windows μεν, των κλεμμένων και παράνομων δε. Τα οποία μπορεί να έχουμε καταφέρει να εγκαταστήσουμε μόνοι μας, υπάρχουν, όμως, δυστυχώς, και περιπτώσεις που μας τα εγκαθιστούν και τεχνικοί, χωρίς καν να μας ρωτήσουν, με το σκεπτικό ότι έτσι μας διευκολύνουν! Και αν για λίγο καιρό έχουμε την εντύπωση ότι ο υπολογιστής μας δουλεύει κανονικά, σε κάποια φάση θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχει γίνει αργός, δεν κάνει ενημερώσεις, μας βγάζει παράξενες ειδοποιήσεις κτλ. Ο λόγος; Ένα πειρατικό αντίγραφο του λειτουργικού συστήματος είναι πολύ πιθανό να μην κάνει ενημερώσεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να γίνεται ευάλωτο σε κάθε διαδικτυακή απειλή, μία κερκόπορτα σε κάθε χάκερ, σε κάθε κακόβουλο λογισμικό που κυκλοφορεί στον κόσμο του διαδικτύου!

Ποια είναι η λύση; Ασφαλώς, είτε αγοράζουμε μια άδεια Windows, είτε εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας ένα λειτουργικό σύστημα που από μόνο του είναι ΔΩΡΕΑΝ! Και ασφαλώς, αναφερόμαστε στο λειτουργικό σύστημα LINUX!

Τι είναι τα Linux; 
Τα Linux δεν είναι ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα, όπως είναι τα Windows και το Mac OS. Είναι απλά ο πυρήνας (kernel), που σε συνδυασμό με τρίτες εφαρμογές δημιουργεί το πλήρες λειτουργικό σύστημα. Αυτός ο συνδυασμός ονομάζεται “διανομή Linux”, και υπάρχουν πολλές διαφορετικές διανομές που αναπτύσσονται από διαφορετικές εταιρείες. Κάθε διαφορετικός συνδυασμός από κάθε διαφορετική εταιρεία είναι και μια διαφορετική διανομή linux. Σήμερα υπάρχουν γύρω στις 300 διανομές Linux, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εντελώς δωρεάν.

Γιατί υπάρχουν τόσες διανομές Linux; 
Όλοι οι χρήστες υπολογιστών δεν είναι ίδιοι. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες, δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες, και δεν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή με τον ίδιο τρόπο. Έτσι, υπάρχουν διανομές Linux κατάλληλες για αρχάριους, διανομές Linux με πειραματικές εφαρμογές για προχωρημένους χρήστες, διανομές Linux ειδικές για Servers, διανομές Linux φτιαγμένες για μαθητές, διανομές Linux σχεδιασμένες αποκλειστικά για κινητά και tablets, μέχρι και διανομές Linux εξειδικευμένες για εφαρμογές Home Cinema.

Ο λόγος που δεν υπάρχουν πολλαπλές διανομές Windows και Mac OS, όπως υπάρχουν για το Linux, είναι πως οι περισσότερες εφαρμογές του Linux, καθώς και ο ίδιος ο πυρήνας, είναι ανοιχτού κώδικα. Γι' αυτό εξάλλου, προσφέρονται και δωρεάν. Αυτό σημαίνει πως ο κώδικας προγραμματισμού είναι διαθέσιμος στον οποιονδήποτε! Αντίθετα, ο κώδικας του πυρήνα των Windows και του Mac OS αποτελούν επτασφράγιστα μυστικά της Microsoft και της Apple αντίστοιχα. Έτσι είναι αδύνατον για μία τρίτη εταιρεία να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυρήνες για να δημιουργήσει μια ξεχωριστή διανομή του λειτουργικού.

Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες διανομές Linux; 
Παρόλο που νομίζουμε ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τα Windows, εκατομμύρια χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούν σήμερα κάποια διανομή Linux. Οι δημοφιλέστερες είναι οι εξής:

Ubuntu / Kubuntu / Xubuntu

Linux Mint

Lubuntu

Puppy Linux

Debian

Fedora

Mageia

Arch Linux

Για κάποιον που θα χρησιμοποιήσει πρώτη φορά κάτι διαφορετικό από τα Windows, θα σύστηνα το Linux Mint , του οποίου το περιβάλλον πλησιάζει προς αυτό των Windows. Υπάρχει, βέβαια, και ο τρόπος στον ίδιο υπολογιστή να έχουμε τόσο Windows όσο και Linux, και να επιλέγουμε με ποιο λειτουργικό σύστημα θέλουμε να ανοίξει ο υπολογιστής μας κάθε φορά. Για περισσότερες πληροφορίες γι' αυτά τα θέματα, καθώς και για ερωτήσεις σχετικά με τη συμβατότητα προγραμμάτων Windows στα Linux, για προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, για τη χρήση antivirus κτλ,, προσεχώς. Μείνετε συντονισμένοι!
1 σχόλιο :

  1. LINUX: το καλύτερο λειτουργικό σύστημα. Και ας κάνει ότι θέλει η Microsoft. Δεν πρόκειται να το φτάσει ποτέ. Το θέμα είναι να το αντιληφθούμε και να σταματήσουμε να γινόμαστε θύματα. Τι σημαίνει αγοράζω υπολογιστή με προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα! Γιατί να με υποχρεώνει η Microsoft να αγοράζω τόσα λεφτά παραπάνω ένα υπολογιστή! Εκμετάλλευση, καταπάτηση δικαιωμάτων του καταναλωτή και ο καταναλωτής σιωπά επειδή έτσι έμαθε ή επειδή δεν ξέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Share it