Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Έρχονται τα Windows 10! Έτοιμοι;

1Ε, λοιπόν, η μέρα φτάνει! 29 Ιουλίου 2015! Η μέρα που τα Windows 10 θα κάνουν την εμφάνισή τους σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο! Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν χρειάζεται να τα αγοράσουμε! Η ευκαιρία αναβάθμισης δίνεται ... δωρεάν!

Μάθετε, λοιπόν, πιο κάτω, όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Για περισσότερες ερωτήσεις, υπάρχει ... αρκετός χώρος στα Σχόλια!


Πώς μπορoύμε να αποκτήσουμε τα Windows 10;

Αν έχουμε στον υπολογιστή μας αυθεντικά Windows 7 ή Windows 8, θα μπορούμε να αναβαθμίσουμε δωρεάν στην τελική, σταθερή έκδοση των Windows 10. Η αναβάθμιση θα είναι διαθέσιμη από τις 29 Ιουλίου 2015. Έχουμε περιθώριο να αναβαθμίσουμε δωρεάν για ένα χρόνο, μεταξύ 29 Ιουλίου 2015 και 29 Ιουλίου 2016. Μετά από αυτό το το διάστημα, θα πρέπει να αγοράσουμε τα Windows 10 για να αναβαθμίσουμε.

Τι σημαίνει το εικονίδιο των Windows 10 που βγήκε στο task-bar;

Από την 1η Ιουνίου άρχισε να εμφανίζεται στους υπολογιστές με Windows 7 και Windows 8.1 ένα εικονίδιο, για να κάνουμε κράτηση στα Windows 10, δηλώνοντας ενδιαφέρον για την αναβάθμιση.
Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο αυτό, μεταφερόμαστε σε ένα νέο παράθυρο, και εκεί μπορούμε να κάνουμε την κράτησή μας (Reserve): Σε μερικούς υπολογιστές το εικονίδιο αυτό εξαφανίστηκε, μετά από κάποιο πρόσφατο update. Σε τέτοια περίπτωση, μπορούμε να κάνουμε την κράτηση από το Windows Update (Start, All Programs, Windows Update).

Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κράτηση; 

Αν κάνουμε κράτηση, μέχρι τις 29 Ιουλίου το σύστημά μας θα έχει κατεβάσει ορισμένα updates για να διευκολύνει την αναβάθμιση. Κατά τ' άλλα, μπορούμε ακόμα και χωρίς κράτηση να αναβαθμίσουμε δωρεάν οποιαδήποτε στιγμή, μετά τις 29 Ιουλίου, και μέχρι τις 29 Ιουλίου του 2016.

Τι γίνεται με τους κατόχους Windows 7 Enteprise και Windows 8.1 Enteprise;

Οι εκδόσεις Enterprise δεν δικαιούνται δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10. Θα πρέπει η επιχείρηση (συνήθως αυτά τα Windows τα έχουν εταιρείες και επιχειρήσεις) να αγοράσει Windows 10 Enterprise volume licensing για την αναβάθμιση.

Τι γίνεται με τους κατόχους Windows 8;

Οι κάτοχοι Windows 8 δεν θα πρέπει πρώτα να αναβαθμίσουν δωρεάν στα Windows 8.1 Update 1 και μετά να αναβαθμίσουν δωρεάν τα Windows 10.

Τι γίνεται με τους κατόχους παλαιότερων εκδόσεων Windows;

Αν έχουμε παλαιότερη έκδοση των Windows από τα Windows 7, είτε αυθεντική είτε σπασμένη, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να την αναβαθμίσουμε στην τελική, σταθερή έκδοση των Windows 10. Μπορούμε, όμως, να εγκαταστήσουμε τα Windows 10 Technical Preview, τα οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε δωρεάν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.

Τι γίνεται με τους κατόχους μη γνήσιων Windows 7 και Windows 8.1;

Αν τα Windows 7 ή 8.1 που έχουμε δεν είναι αυθεντικά, δεν πρόκειται να έχουμε αυθεντικά Windows 10. Υπάρχει περίπτωση τα Windows που διαθέτουμε να μην είναι γνήσια, και να έχουμε λάβει το εικονίδιο για κράτηση. Δεν έχει σημασία. Αναβαθμίζοντας στα Windows 10, όχι μόνο δεν θα είναι αυθεντικά, αλλά θα αφαιρεθεί και το crack που είχαν τα προηγούμενα Windows. Οπότε ή θα πρέπει να αγοραστούν Windows 10 για να είναι ενεργοποιημένα ή να τα "σπάσει" κάποιος ξανά, χειροκίνητα, κάτι που είναι παράνομο και εγκυμονεί κινδύνους. ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ...

Τι είναι το Windows Insider και πώς κάνουμε εγγραφή;

Τα μέλη του Windows Insider δικαιούνται να έχουν δωρεάν τις νεότερες δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows, έστω και αν έχουν Windows 7 ή 8.1 μη αυθεντικά. Οι δοκιμαστικές εκδόσεις θεωρούνται αυθεντικά Windows. Δεν είναι όμως η σταθερή, τελική έκδοση των Windows 10, αλλά η εκάστοτε νεότερη δοκιμαστική (beta) έκδοση, η οποία είναι βέβαιο πως θα έχει bugs και διάφορα απρόβλεπτα προβλήματα. Αν έχουμε αυθεντικά Windows 7 ή Windows 8.1 δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγγραφούμε ως Insiders. Οποιοι επιθυμούν να εγγραφούν μέλη στο Windows Insider, για να έχουν τις αυθεντικές δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 10 δωρεάν, μπορούν να το κάνουν εδώ: https://insider.windows.com/. Υπόψη ότι χρειαζόμαστε λογαριασμό Microsoft για να κάνουμε την εγγραφή μας, οπότε, αν δεν έχουμε έναν, δημιουργούμε, κάνοντας κλικ στο Sign up now, στο κάτω μέρος της σελίδας που θα μας ζητήσει το email μας. Αν κάποιος δεν έχει γνήσια, αυθεντικά Windows, 7 ή 8.1, είναι μέλος του Windows Insider, και μέχρι τις 28 Ιουλίου κατεβάσει την τελευταία δοκιμαστική έκδοση, τότε στις 29 Ιουλίου, θα έχει γνήσια Windows 10!***

Η αναβάθμιση στα Windows 10 σε ποια έκδοση θα είναι?

Αν είχαμε Windows 7 Home Premium ή Windows 8.1, η αναβάθμιση θα είναι στην απλή έκδοση Windows 10. Αν είχαμε Windows 7 Professional ή Ultimate και Windows 8.1 Professional, η αναβάθμιση θα είναι στα Windows 10 Professional. Η έκδοση των Insiders είναι τα απλά Windows 10, όχι τα Windows 10 Professional ή enterprise.

Μετά την αναβάθμιση από Windows 7 ή 8.1 σε Windows 10, θα έχουμε νέο κλειδί προϊόντος;

Κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή, αν σε όσους κάνουν αναβάθμιση στα Windows 10 θα σταλεί νέο κλειδί προϊόντος. Πάντως, στην αναβάθμιση από τα Windows 8 στα Windows 8.1, που στην πραγματικότητα είναι διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, δεν δόθηκε νέο κλειδί προϊόντος. Για ένα διάστημα, μάλιστα, δεν μπορούσε να γίνει καθαρή εγκατάσταση των Windows 8.1 με κλειδί των Windows 8.

*** Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι η Microsoft μας έχει μπερδέψει. Σε άρθρο της στις 19 Ιουνίου, ανέφερε ακριβώς αυτό που λέμε κι εμείς: Αν συμμετέχει κάποιος στο Windows Insider, θα έχει δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10, έστω και αν τώρα δεν έχει αυθεντικά Windows 7 ή 8.1. Στις 22 Ιουνίου, ωστόσο, άλλαξαν το επίμαχο σημείο, αναφέροντας ότι μόνο όσοι έχουν αυθεντικά Windows δικαιούνται τη δωρεάν αναβάθμιση. Προσωπικά θεωρώ ότι ισχύει η πρώτη αναφορά, και ότι η δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 10 θα δοθεί ως ένα είδος δώρου σε όσους δέχτηκαν να γίνουν "πειραματόζωα" για το αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα. Τώρα, γιατί η Microsoft άλλαξαν την παράγραφο, δεν ξέρω. Πιθανόν, για ευνόητους λόγους. Πάντως, όσοι δεν έχουν αυθεντικά Windows τώρα, δεν έχουν να χάσουν τίποτα αν εγγραφούν στο Windows Insider. Αντίθετα, αν τελικά ισχύσει αυτό που εγώ κατάλαβα, έχουν να κερδίσουν πολλά!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ερμηνεία που δίνουν οι διάφορες ιστοσελίδες, σχετικές με την τεχνολογία, για το θέμα αυτό, στους συνδέσμους:

Περισσότερες πληροφορίες για τα Windows 10, στη σελίδα της Microsoft: Hello world: Windows 10 available on July 29
1 σχόλιο :

Share it