Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Στερεογράμματα! Μπορείς να δεις την τρισδιάστατη εικόνα;

3

Μπορείς να διακρίνεις, στην πιο κάτω εικόνα, τα δυο δελφίνια που κάνουν ένα ωραίο άλμα πάνω από το νερό; 

Αν ναι, τότε έχεις μόλις "διαβάσει" ένα στερεόγραμμα! 
Αν όχι, συνέχισε να προσπαθείς. Είναι θέμα εξάσκησης του ματιού. 

Όταν δεις το πρώτο, μετά όλα γίνονται ευκολότερα!
Τι είναι, όμως, τα στερεογράμματα; 

Τα στερεογράμματα είναι μια μορφή τέχνης. Είναι εικόνες που δημιουργήθηκαν και απεικονίζουν κάτι που τις περισσότερες φορές δεν είναι κατανοητό από τον ανθρώπινο νου, κάτι μη συγκεκριμένο. Αν, όμως, παρατηρήσει κανείς τις εικόνες αυτές με μια συγκεκριμένη μέθοδο, τότε θα αποκαλυφθεί μια τρισδιάστατη, συγκεκριμένη, ολογραμμική εικόνα.

Χρειάζεται μόνιμη συγκέντρωση και προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε σταθερή την εστίαση στο βάθος πεδίου. Αρχικά βλέπουμε για αρκετή ώρα ένα αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται στη διπλάσια απόσταση από την απόσταση παρατηρητή και εικόνας (είτε αυτή είναι στην οθόνη, είτε σε χαρτί). Αφού το μάτι μας προσαρμοστεί σε μεγαλύτερα εστιακά βάθη από την εικόνα, στρέφουμε τα μάτια μας στην εικόνα, χωρίς να χάσουμε την εστίαση, και μετά από λίγο, θα εμφανιστεί η τρισδιάστατη εικόνα. Τονίζουμε ότι αυτή η μέθοδος χρειάζεται εξάσκηση και επιμονή. 


Μια άλλη μέθοδος, είναι να κοιτάμε την εικόνα με "μετέωρο" βλέμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εστιάζουμε σε συγκεκριμένο σημείο της εικόνας, αλλά βλέπουμε προς το κέντρο της, προσπαθώντας να δούμε πίσω από αυτή. Τελικά, μετά από λίγο, εμφανίζεται η τρισδιάστατη εικόνα, καθώς το μάτι έχει δοκιμάσει όλα τα εστιακά βάθη. Αυτή η μέθοδος φαίνεται πιο εύκολη, αλλά είναι δύσκολο να βρει το μάτι την τρισδιάστατη εικόνα, γι’ αυτό συνιστάται να εφαρμόζεται αφού αποκτηθεί η σχετική εμπειρία με τις στερεογραμμικές εικόνες. Αν φοράτε γυαλιά, δοκιμάστε και χωρίς γυαλιά. Προτείνεται να υπάρχει καλός φωτισμός, καθώς το μάτι εστιάζει καλύτερα και δεν κουράζεται.


Μετά από όλα αυτά, δοκιμάστε να δείτε τις τρισδιάστατες εικόνες που κρύβονται πίσω από τα πιο κάτω στερεογράμματα!!! 

Δεν είναι φανταστικά ωραία;;;;;;;;;;


(ακριδούλες στο χωράφι!)


(αεροπλάνο πάνω από την πόλη!)


(καρδούλα από τριαντάφυλλα!)


Αν θέλετε κι άλλα, εδώ είμαστε!!!
3 σχόλια :

  1. Μα τι άλλο φαίνεται πέρα από μια όμορφη αφηρημένη εικόνα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Maria

    Αυτό που φαίνεται δεν είναι απλά μια όμορφη αφηρημένη εικόνα! Είναι μια τρισδιάστατη εικόνα σε ένα λαμπερό πανέμορφο περιβάλλον!!! Προσπάθησε να εστιάσεις σε ένα σημείο! Θέλει λίγη ώρα μέχρι να καταλάβεις τι πετυχαίνει και τι όχι. Όταν τα καταφέρεις, θα καταλάβεις τι εννοώ! Είναι απίθανα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Share it