Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ποια είναι η ηλικία του αγοριού;

5

Ένας εκκεντρικός αλλά πανέξυπνος δάσκαλος ήθελε να δημιουργήσει μια τάξη με μεγάλης ηλικίας μαθητές. Για να το πετύχει, προσφέρθηκε να δίνει ένα βραβείο την ημέρα στα αγόρια ή στα κορίτσια που θα μαζεύονταν στην τάξη, ανάλογα με το άθροισμα των ηλικιών τους.

Την πρώτη μέρα ήρθαν μόνο ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Η ηλικία του αγοριού ήταν ακριβώς η διπλάσια της ηλικίας του κοριτσιού, έτσι το βραβείο της πρώτης μέρας πήγε στο αγόρι. 

Την επόμενη μέρα το κορίτσι έφερε την αδελφή της στο σχολείο.  Διαπιστώθηκε ότι το άθροισμα των ηλικιών των κοριτσιών ήταν το διπλάσιο της ηλικίας του αγοριού, έτσι το βραβείο της δεύτερης μέρας πήγε στα κορίτσια, που το μοιράστηκαν.
 
Την επόμενη μέρα, το αγόρι έφερε μαζί του έναν από τους αδελφούς του. Το άθροισμα των ηλικιών των αγοριών ήταν το διπλάσιο από το άθροισμα των ηλικιών των κοριτσιών, έτσι το βραβείο της τρίτης μέρας πήγε στα αγόρια, που το μοιράστηκαν.

Η ... μάχη αγοριών και κοριτσιών συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, αφού τα δυο κορίτσια εμφανίστηκαν συνοδευόμενα από την αδερφή τους. Το άθροισμα των ηλικιών τους τώρα ήταν το διπλάσιο από το άθροισμα των ηλικιών των αγοριών, και έτσι το βραβείο το μοιράστηκαν αυτές.  

Αυτό συνεχίστηκε, μέχρι που η τάξη γέμισε, και ο αριθμός μαθητών που ήθελε να συγκεντρώσει ο δάσκαλος συμπληρώθηκε. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα σταματά εδώ, στην τέταρτη μέρα, και η ερώτηση είναι ποια ήταν η ηλικία του πρώτου αγοριού της τάξης; Η μόνη πληροφορία που έχετε αφορά στην ηλικία της τελευταίας μαθήτριας, η οποία ήρθε στην τάξη στα 21α της γενέθλια. 

Λοιπόν!  Ποια η ηλικία του πρώτου αγοριού της τάξης; 

Υ.Γ. Ο διαγωνισμός λήγει τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου 2014.
5 σχόλια :

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Stephanos Th, καλωσόρισες στο CTTG! Το σχόλιό σου έχει διαγραφεί, αφού περιλαμβάνει την απάντηση, και η απάντησή σου έχει καταχωρηθεί. Καλή επιτυχία!

   Διαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μήνυμα προς τον Ανώνυμο πιο πάνω: Καλωσόρισες στο CTTG, αλλά το μήνυμά σου έχει διαγραφεί, αφού περιλαμβάνει την απάντησή σου στο πρόβλημα. Επιπλέον, η απάντησή σου δεν μπορεί να καταχωρηθεί, αφού δεν έχεις τηρήσει τους κανονισμούς του παιγνιδιού. Αυτοί λένε ότι οι απαντήσεις αποστέλλονται μέσω της φόρμας επικοινωνίας, ως email στον διαχειριστή, και είναι επώνυμες (επιτρέπονται και ψευδώνυμα). Αν επιθυμείς να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό, πήγαινε στην καρτέλα Επικοινωνία πάνω πάνω, και συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα. Είσαι ευπρόσδεκτος να το κάνεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου! Καλή επιτυχία!

  Περισσότερα για τους κανονισμούς στον διαγωνισμό, εδώ: http://mandolino111-twinkler.blogspot.com/2014/09/computers-tricks-and-tips-in-greek.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Share it