Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

Πώς να κερδίσω χώρο στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή

7Συχνά αγχώνει η διαρκής μείωση του χώρου του σκληρού δίσκου. Ειδικά σε υπολογιστές που μετρούν κάποια χρόνια λειτουργίας, η ανάγκη για περισσότερο χώρο γίνεται επιτακτική. Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Επίσης, η τακτοποίηση των στοιχείων που έχουμε φυλαγμένα στον υπολογιστή μας, θα βοηθήσει έτσι ώστε οτιδήποτε άχρηστο ή περιττό, πρόγραμμα ή αρχείο οποιασδήποτε μορφής, να διαγράφεται και να προσφέρει τη θέση του σε κάτι άλλο πιο χρήσιμο.

Μια διαδικασία για να κερδίσει κανείς χώρο στο σκληρό του δίσκο είναι η εφαρμογή του εργαλείου Disc Cleanup. Το εργαλείο αυτό κάνει αναζήτηση στο δίσκο για αρχεία που μπορούν να διαγραφούν με ασφάλεια. Τέτοια αρχεία είναι προσωρινά αρχεία διαδικτύου (Internet Temporary Files), προσωρινά ή προαιρετικά αρχεία των Windows, οτιδήποτε υπάρχει στον Κάδο Ανακύκλωσης.

Κάντε κλικ στο μενού start και, στη συνέχεια, στο χώρο του search, πληκτρολογήστε cleanmgr και κατόπιν enter. Επιλέξτε τα στοιχεία που θέλετε να διαγραφούν και πατήσττε OK και Delete Files.

Επαναλάβετε τη διαδικασία, αλλά αντί ΟΚ επιλέξτε Clean up system files, και ακολούθως More Options. Στην ενότητα System Restore and Shadow Copies, επιλέξτε Clean up, Delete και ΟΚ. Αυτή η διαδικασία θα διαγράψει όλα τα System Restore Points, εκτός από το τελευταίο. Γι' αυτό, θα πρέπει να είστε βέβαιοι πριν επιχειρήσετε κάτι τέτοιο ότι ο υπολογιστής σας είναι καθαρός από ιούς.

Για να πάτε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιήστε το εργαλείο TFC, το οποίο διαγράφει επιπρόσθετα άχρηστα για τον υπολογιστή στοιχεία.

Οδηγίες χρήσης:

1. Κατεβάστε το TFC, ως συμπιεσμένο αρχείο, από εδώ και φυλάξετέ το στο desktop σας.

2. Κλείστε όλες τις ανοικτές εφαρμογές.

3. Κάντε διπλό κλικ στο TFC και επιλέξτε Start.

4. Όταν η διαδικασία τελειώσει, πατήστε ΟΚ και κάνετε restart τον υπολογιστή σας.


Μετά από τα πιο πάνω, ελέγξετε το χώρο του σκληρού σας δίσκου. Τι λέει;  ;)7 σχόλια :

 1. Φίλε μου νόμιζα ότι απλά έκανες διαφήμιση η κάτι τέτοιο..! Όταν όμως κατέβασα το TFC (δεν συνηθίζω να κατεβάζω προγράμματα που δεν γνωρίζω απλά έψαχνα για μια λύση) και το εγκατέστησα, είδα να αδειάζουν απο το PC μου 23GB. Φοβερό εργαλείο!!! Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Φίλε Andrew Dali, σε χαιρετώ και σε καλωσορίζω στο COMPUTERS' TRICKS AND TIPS ... in Greek. Πολύ καλά κάνεις και δεν κατεβάζεις οτιδήποτε! Είναι ο πρώτος κανόνας για έναν υγιή υπολογιστή! Παρόλ' αυτά, να είσαι σίγουρος ότι τα όσα προτείνω εδώ είναι απολύτως ασφαλή.

  Συμφωνώ ότι το TFC είναι ένα φοβερό εργαλείο, ειδικά για όσους έχουν έγνοια για τον χώρο στον δίσκο του υπολογιστή τους. Δεν ξέρω αν έχεις εφαρμόσει και το Disc Cleanup, όπως προτείνω πιο πάνω. Εφαρμόζοντας τα βήματα αυτά, θα δεις και πάλι μεγάλη διαφορά, αφού τα Restore points που αποθηκεύονται στον υπολογιστή παίρνουν μεγάλο χώρο. Βασικά οι ενέργειες αυτες (TFC και Disc Cleanup) μια φορά τη βδομάδα, ανάλογα βέβαια και με τη χρήση που κάνει κανείς στον υπολογιστή του, είναι απαραίτητες.

  Όσον αφορά στο θέμα ... "διαφήμιση", καμία σχέση. Το σχόλιό σου μού έδωσε την ευκαιρία να διευκρινίσω κάποια πράγματα για το θέμα αυτό, τα οποία μπορείς να διαβάσεις στις ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ: http://mandolino111-twinkler.blogspot.com/2014/09/blog-post_5.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δοκίμασα και το Disk Cleanup. Ακόμα πιο ελεύθερος χώρος στο σκληρό δίσκο!! Ευχαριστώ και πάλι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Και όπως σου είπα: Μια φορά κάθε βδομάδα, εφάρμοζε αυτή τη διπλή διαδικασία καθαρισμού και θα είσαι μια χαρά. Για ό,τι θες, εδώ είμαστε. :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστώ πολύ! Ο υπολογιστής μου χρονολογείται, παρόλο που έχει τα Windows 7. Ο δίσκος του είναι 78 gb,και είμαι πάντα πολύ προσεκτικός στο τι φυλάω σε αυτόν. Μέχρι τώρα είχα ελεύθερο χώρο 5 gb. Εφάρμοσα αυτά που μας προτείνετε και ο ελεύθερος χώρος μου έγινε 22 gb! Ευχαριστώ πολύ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το link δε δουλεύει πλέον. Μπορούμε να βρούμε το tfc κάπου αλλού; Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @rodothe@

  Ροδοθέα, ο σύνδεσμος έχει διορθωθεί. Μπορείτε να το κατεβάσετε χωρίς πρόβλημα από τον σύνδεσμο στην ανάρτηση πιο πάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Share it