Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Ο υπολογιστής μου αργεί να ξεκινήσει... ΝΕΟ!

8


Αν ο υπολογιστής δεν έχει προσβληθεί από κάποιο ιό, αν δεν είναι πολύ παλιός και αν δεν έχει κάποιο μηχανικό πρόβλημα, τότε εκείνο που μπορεί να φταίει είναι το ότι μαζί με τα Windows ξεκινούν και ένα σωρό αχρείαστα προγράμματα.

Γνωρίζω ότι πολλοί τεχνικοί, καθώς και ιστοσελίδες που προσφέρουν τεχνική υποστήριξη για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προτείνουν τη λύση του msconfig. Από εκεί, προτείνεται η απενεργοποίηση των αχρείαστων προγραμμάτων από το Startup. Αυτό πρότεινα κι εγώ, μέχρι που ερευνώντας περισσότερο το θέμα, συνειδητοποίησα ότι η χρήση αυτής της μεθόδου ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε έναν υπολογιστή. Διότι, με τον τρόπο αυτό, απενεργοποιούνται μεν προγράμματα από το Start up, όμως μέσα σε αυτά τα προγράμματα μπορεί να υπάρχουν απομεινάρια προγραμμάτων που έχουν απεγκατασταθεί, ή ακόμα και απομεινάρια από κακόβουλο λογισμικό και ιούς. Απενεργοποιώντας τα με τη μέθοδο του msconfig, τα εγκλωβίζουμε στον υπολογιστή μας, και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να τα πειράξει καμία διαδικασία καθαρισμού! Μένουν εκεί, απείραχτα, ανέγγιχτα και αγέρωχα! Για πάντα!!!

Τι κάνουμε, λοιπόν;;

Βασικά, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέχουμε, την ώρα που εγκαθιστούμε κάποιο πρόγραμμα, να επιλέγουμε να μην ξεκινά με τα Windows. Μόνο τα antivirus και τα antimalware προγράμματα χρειάζεται να ξεκινούν με τα Windows.

Εάν, όμως, δεν προσφέρεται αυτή η επιλογή ή θέλουμε ένα καλύτερο έλεγχο, τότε η λύση είναι η χρησιμοποίηση ειδικών προγραμμάτων, που ρυθμίζουν από μόνα τους ποια προγράμματα θέλουμε να ξεκινούν και ποια όχι με τον υπολογιστή μας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το  Win Patrol ,, το οποίο έχει δωρεάν έκδοση. Μπορεί να ρυθμίσει ποια προγράμματα θα ξεκινούν με τα Windows, ποια με κάποια καθυστέρηση και ποια καθόλου, και προειδοποιεί κάθε φορά που ένα πρόγραμμα προσπαθεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή, προφυλάσσοντάς μας έτσι από ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το Win Patrol από εδώ.

8 σχόλια :

 1. ο υπολογιστής μου αργεί να ξεκινήσει. Δεν ήταν έτσι. Τελευταία αργεί πολύ. Έκανα αυτό με το msconfig, αλλά δεν έγινε κάτι, αφού πολύ λίγα πράγματα ήταν επιλεγμένα εκεί. Τι νομίζετε πρέπει να κάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Pantelis, καλωσόρισες στο CTTG. Πρώτα πρώτα να διευκρινίσω ότι ο χειρισμός των διάφορων προγραμμάτων μέσω του startup του msconfig, έχει να κάνει με την εκκίνηση του υπολογιστή μόνο. Αν είναι αργός γενικά ο υπολογιστής, δεν θα γίνει γρηγορότερος γενικότερα, αλλά πιθανό να ξεκινά πιο γρήγορα από ό,τι προηγουμένως. Αν ο υπολογιστής σου έχει γίνει τελευταίως πολύ αργός σε σχέση με αυτό που ήταν, ίσως εχει προσβληθεί από κάποιο malware. Αν λάβω υπόψη το άλλο σου σχόλιο, σχετικά με το utorrent, αυτό είναι πολύ πολύ πιθανό. Δοκίμασες να κάνεις κάποιο scan με το antivirus/antimalware σου; Τι χρησιμοποιείς για την προστασία του υπολογιστή σου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρησιμοποιώ το Norton, αλλά έχει λήξει εδώ και 13 μέρες. Δεν με έχει ειδοποιήσει πάντως για κάτι άσχημο. Θα κάνω ένα σκαν αύριο και θα σας πω. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα. Έχω επιχειρήσει να κάνω τρεις φορές σκαν με το Norton, αλλά το κομπιούτερ μαγγώνει... Μάλλον θα πρέπει να ανανεώσω την άδεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Pantelis, όπως σου έχω ήδη πει, πιστεύω ότι ο υπολογιστής σου έχει προσβληθεί από malware. Αν θες να σε βοηθήσω να τον καθαρίσεις, στείλε μου μήνυμα μέσω της φόρμας επικοινωνίας. Εκεί θα σου πω τι πρέπει να κάνεις.Εν τω μεταξύ, έλεγξε αν έχεις τις τελευταίες εκδόσεις java (αν δεν το χρειάζεσαι απεγκατάστησέ το), Adobe Reader, Adobe Flash Player. Επίσης, αν θες το καλό του υπολογιστή σου και το δικό σου, απεγκατάστησε το utorrent! Αν σκοπεύεις να συνεχίσεις με το Norton, ανανέωσε άδεια την άδειά σου. Αν επιθυμείς αλλαγή antivirus, απεγκατάστησέ το κι αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σας έχω στείλει μήνυμα. Ευχαριστώ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια που μου προσφέρατε! Ο υπολογιστής μου είναι πραγματικά σε πολύ καλύτερη κατάσταση τώρα! χίλια ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Να 'σαι καλά. Ήταν χαρά μου. Χωρίς το utorrent, θα δεις ότι το κομπιούτερ σου έχει ακόμα ... πολύ μέλλον!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Share it