Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

Πώς μπορώ να κρατήσω τον υπολογιστή μου καθαρό

21. Φροντίζω να κάνω τις απαραίτητες ενημερώσεις (updates) στο λειτουργικό μου σύστημα. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα για την ασφάλεια του υπολογιστή. Επιβάλλεται να έχω ενεργοποιημένη την επιλογή Automatic Updates για τις ενημερώσεις των Windows.

2.  Ενημερώσεις χρειάζονται και ΟΛΑ τα προγράμματα που έχω στον υπολογιστή μου. Δίνω ιδιαίτερη σημασία σε προγράμματα όπως το Adobe Flash Player και Java. Η μη ενημέρωση των προγραμμάτων αυτών καθιστά τον υπολογιστή ευάλωτο σε επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού.

Μόνο αυτά; Όχι, βέβαια! Υπάρχουν και άλλα!

3.  Προσέχω τι κατεβάζω στον υπολογιστή μου!!! Πειρατικά προγράμματα, keygens, cracks, και άλλα τέτοια, κουβαλούν στην πλειονότητά τους κακόβουλο λογισμικό. Αποφεύγω τη χρήση προγραμμάτων όπως utorrent, kazaa, Warez P2P! Μπορεί τα ίδια να είναι "καθαρά", όχι όμως και ό,τι κυκλοφορεί μέσω αυτών. Προσοχή ακόμα και όταν κατεβάζω δωρεάν προγράμματα! Συνήθως με αυτά τα προγράμματα κατεβαίνουν και ένα σωρό άλλα, πολλά από τα οποία αποτελούν την ... πόρτα για κάθε κακόβουλο λογισμικό ή είναι τα ίδια τέτοια. Babylon, Open Candy, Ask Toolbar, Conduit και άλλα, είναι μερικά παραδείγματα. Αν το δωρεάν πρόγραμμα που επιθυμώ να κατεβάσω, προσφέρει την επιλογή custom download, επιβάλλεται να τη χρησιμοποιήσω! Με αυτό τον τρόπο μπορώ να κατεβάσω ΜΟΝΟ το πρόγραμμα που με ενδιαφέρει και όχι τα "σκουπίδια" που προσφέρονται μαζί του, χωρίς τη θέλησή μου.

4.  Προσέχω τις σελίδες που επισκέπτομαι, και πολύ περισσότερο τις σελίδες που δίνω τα προσωπικά μου στοιχεία. Πολλές φορές, αμφιβόλου ποιότητας και περιεχομένου σελίδες, κατεβάζουν στον υπολογιστή το κακόβουλο λογισμικό τους, απλά και μόνο με την είσοδο σε αυτές. Κάποιες φορές προσφέρονται να ελέγξουν δωρεάν τον υπολογιστή για ιούς. Αυτό είναι. Όχι μόνο δεν τον ελέγχουν, αλλά τον φορτώνουν με ιούς. Και τότε, τρέχα γύρευε. Αν ποτέ εμφανιστεί στον υπολογιστή μου η προειδοποίηση ότι κάποιο πρόγραμμα antivirus έχει εντοπίσει ιό στο σύστημά μου, και ζητά να το καθαρίσει, ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ. Το πιθανότερο είναι να έχω προσβληθεί, και θα πρέπει να ακολουθήσω διαδικασία ... καθαρισμού!!!

5.  Ενημερώνω τον browser μου!!! Όποιος και αν είναι αυτός, πρέπει να είναι πάντα στην πιο νέα του έκδοση.

6.  Επιλέγω ένα πρόγραμμα antivirus και ένα ή δυο antimalware / antispyware. Σε επόμενη ανάρτηση θα προτείνω μερικά από αυτά.

7.  Έχω ενεργοποιημένα τα Firewalls του λειτουργικού μου συστήματος, εκτός και αν αυτά ελέγχονται από το antivirus που έχω.

ΑΥΤΑ!

Υ.Γ. Πολλοί νομίζουν ότι με το να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους μπαίνοντας στο διαδίκτυο μια δυο φορές κάθε τόσο, δεν θα έχουν προβλήματα. Αυτό δεν ισχύει. Η ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων, στα οποία γίνεται αναφορά πιο πάνω, είναι πρωταρχικής σημασίας για την προστασία του, και για να γίνει απαιτείται σύνδεση με το διαδίκτυο. Όταν αμελεί κανείς αυτές τις ενημερώσεις, αποφεύγοντας τη σύνδεση με το διαδίκτυο, αρκεί μια φορά σύνδεσης για να προσβληθεί ο υπολογιστής από οτιδήποτε κακόβουλο κυκλοφορεί. Η παράλειψη συχνών ενημερώσεων τον καθιστά τρομερά ευάλωτο.
2 σχόλια :

  1. Προσωπικά έχω το utorrent, για να κατεβάζω ταινίες. Δεν κατεβάζω κάτι άλλο, π.χ. πειρατικά προγράμματα. Μόνο ταινίες, από σελίδες που είμαι σίγουρος ότι είναι οκ. Δεν πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα, σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι μόνο υπάρχει πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα αυτό είναι και πολύ μεγάλο! Βασικά δεν υπάρχει καμιά σημασία αν οι σελίδες από τις οποίες κατεβάζεις τις ταινίες είναι ή φαίνονται εντάξει. Σημασία έχει το γεγονός ότι κατεβάζοντας με το utorrent αυτές τις ταινίες, κατεβάζεις, χωρίς να το καταλαβαίνεις και πολλά άλλα πράγματα, malware, τα οποία επηρεάζουν τον υπολογιστή σου. Λες σε άλλο σου σχόλιο ότι ο υπολογιστής σου έγινε αργός. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με το κατέβασμα μέσω torrent. Επείγει να σκανάρεις τον υπολογιστή σου με το antivirus/antimalware σου. Αν θες, πες μας τα αποτελέσματα. Μπορούμε να σε βοηθήσουμε, αν θες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Share it