Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

Antivirus και antispyware

1Πολλοί ρωτούν συχνά:

Ποιο είναι το κατάλληλο antivirus για να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου;

Χρειάζεται κάτι άλλο από ένα antivirus για την προστασία του υπολογιστή;

Αν βάλω δύο antivirus ο υπολογιστής μου προστατεύεται ακόμη καλύτερα;

Υπάρχουν δωρεάν antivirus, που μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα;


Antivirus κυκλοφορούν πολλά στην αγορά και το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να διαχωρίσω τα antivirus σε κατάλληλα, πιο κατάλληλα ή μη κατάλληλα. Το σίγουρο είναι ότι από μόνα τους, χωρίς τη λήψη και άλλων μέτρων, δεν μπορούν να κρατήσουν τον υπολογιστή καθαρό. Με άλλα λόγια, δεν αρκεί να έχω ένα antivirus, αλλά να κατεβάζω διάφορα πράγματα αμφιβόλου προέλευσης, να μην κάνω τα απαραίτητα updates των Windows, του Adobe Reader, του Java... Όλα αποτελούν ένα συνδυασμό.

Έχω δοκιμάσει αρκετά antivirus (Panda, Norton, Kaspersky, Avast), κατέληξα όμως στο ESET Smart Security. Έχει προσιτή τιμή, μια άδεια διατίθεται για τρεις υπολογιστές, είναι ελαφρύ για τον υπολογιστή, έχει δικό του antispyware, και αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη λύση. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον είναι διατεθειμένος να πληρώσει για το antivirus του.

Εκτός από τα antivirus που κυκλοφορούν στην αγορά, υπάρχουν και δωρεάν που τα βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο.

Προσωπικά μπορώ να προτείνω δύο, τα οποία έχω δοκιμάσει και θεωρώ ως αξιόπιστα:


Ένας υπολογιστής πρέπει να έχει ΕΝΑ ΜΟΝΟ antivirus, και ένα ή δυο λογισμικά antispyware. Στην περίπτωση που έχει δύο antispyware, τότε ένα μόνο από τα δύο θα πρέπει να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, και το άλλο ευκαιριακά, ως επιπρόσθετη προστασία.


Antispyware που προτείνω:

1. Malwarebytes Anti-Malware (MBAM).  Η δωρεάν του έκδοση δεν λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί κανείς να το τρέχει κάθε ένα τακτό χρονικό διάστημα (π.χ. μια φορά τη βδομάδα). Η πληρωμένη έκδοση (Premium) επιτρέπει την προστασία του υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο. Λειτουργεί χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, και συνεργάζεται με όλα τα antivirus προγράμματα.

2. Super Antispyware. Ισχύουν τα ίδια με το MBAM.


Αυτή τη στιγμή εγώ έχω εγκατεστημένο στον υπολογιστή μου το Eset Smart Security, και το MBAM Premium.


TIP:  ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ANTIVIRUS Ή ANTISPYWARE PROGRAM ΜΗ ΝΟΜΙΜΟ, ΣΠΑΣΜΕΝΟ Ή ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟ ΣΕΙΡΙΑΚΟ ΑΡΙΘΜΟ!!!
1 σχόλιο :

  1. Αναφέρω πιο πάνω ως καλό δωρεάν antivirus το Microsoft Security Essentials. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το προϊόν αυτό της Microsoft δεν αποδεικνύεται και τόσο αξιόπιστο. Έχει γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης, με τη μετεξέλιξή του σε Windows Defender στα Windows 10, όμως η αλήθεια είναι ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν θα ρίσκαρα να μείνω μόνο με αυτό. Το Avira υπερέχει, κατά τη γνώμη μου. Όσον αφορά στο δωρεάν Avast, για το οποίο κάποιοι φίλοι με ρωτούν, καλό είναι και αυτό, αν βέβαια δεν σας ενοχλεί η συνεχής εμφάνιση διαφημιστικών για να αγοράσετε την πληρωμένη του έκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Share it